Neoddělitelnou součástí dovolené pro mnoho lidí je návštěva místních kaváren, restaurací a barů. Stejně jako u nás se i ceny restaurací a barů na Costa Bravě velice liší, ostatně stejně jako u nás. Čím blíže k centru, tím vyšší jsou ceny. V centru velkých měst a turistických letovisek se dobře najíte do deseti euro. Ovšem všechny nápoje jako nám velmi blízké pivo, bývají v restauraci velmi drahé. A to až pro nás nepředstavitelné ceny pěti euro za půllitr a to v běžné restauraci nikoliv Ritzu.
Co se pak týká přímo kuchyně oblasti Costa Bravy a Barcelony, tak ta vychází především z provensálské kuchyně a mísí se v ní zajímavé evropské a orientální chutě. Právě orientální složka je pozůstatkem doby, kdy byla velká část Španělska okupována maury (araby). V jídelním lístku většiny místních restaurací pak nelezneme nespočet různých kombinací rybích specialit s korýši a dalšími mořskými plody. Maso i ryby se servíruje s krémem z česneku a olivového oleje – tzv. alioli.
Myslíte si, že jen Něměcko je proslavené jako země klobás. Tak právě návštěva Španělska by vás mohla přesvědčit o opaku. Oblíbené jsou zde především různé druhy pikantních klobás a tlačenka butifarra, k nimž se podává toust s vetřeným rajčetem a olivovým olejem. I další španělské speciality jsou proslavené prakticky po celém světě, například paella, což je jídlo z rýže, masa, zeleniny a typickou směsí koření. Mezi místními jsou hodně populární například burritas, jinak také tortilly plněné grilovaným hovězím masem, s fazolemi, sýrem a salsami. A vlastně obecně tortilly s čímkoliv.